Les Comissions d’Avaluació del CoNCA Surten de l’Armari

Si, he de declarar que jo també he estat membre de les Comissions d’Avaluació de Projectes del CoNCA i, al menys on jo he participat, s’ha fet un treball magnífic !!!

Alguns dels que hem estat membres de les Comissions d’Avaluació del CoNCA hem signat el manifest que adjuntaré a continuació però, abans, voldria fer algunes reflexions de tipus personal.

Quan em van demanar formar part d’una de les comissions vaig respondre immediatament de manera positiva. Em feia il·lusió, ja que en tots el meus anys d’activitat professional mai les institucions públiques, ni a Catalunya ni a l’Estat, m’havien convocat per donar la meva opinió d’una manera “oficial”. Però, com coneixia bé el sistema, ja que col·legues meus d’Holanda, Bèlgica, Països Nòrdics o  Quebec realitzen aquesta tasca habitualment i, també, havia fet estudis sobre el funcionament dels Consells de les Arts a diferents països d’Europa, em vaig sentir capacitat i legitimitzat per fer-ho. Per tota la informació que tenia, que ja dic era molta i de fonts molt diverses, sabia que el sistema de Comissions, Jurats, etc. (conegut internacionalment com a peer assessesment) era un mètode d’avaluar la qualitat i la idoneïtat de projectes culturals i artístics contrastat, respectat i utilitzat arreu del món.

Vaig entendre que era el que em tocava, per experiència i antiguitat en la gestió artística i vaig fer tot el possible per actuar com demanen els canons. Així, vaig anteposar els meus principis personals davant qualsevol tipus d’influència, representativitat o pressió. Vaig discutir i consensuar amb els meus col·legues de comissió (per cert vaig aprendre molt parlant i discutint amb ells) i vaig valorar els projectes en funció dels meus coneixements i experiència artística, de gestió, pressupostaria i d’encaix en el context social on s’havien de desenvolupar.

Les crítiques que s’han llençat contra els jurats i el CoNCA m’han semblat totalment fora de lloc, injustificades i moltes vegades tendencioses. Per suposat les coses es podrien haver fet millor però, soc conscient que el CoNCA estava fent l’esforç per millorar-les i l’únic que necessitava era temps. Nous models de funcionament no es construeixen en un dia, s’ha de donar oportunitat als errors i al CoNCA no se li ha donat.

Segueixo pensant que avaluar la qualitat dels projectes culturals pels mateixos professionals de la cultura és la manera més efectiva de distribuir els recursos públics. Confiar en les persones, creure en la seva honestedat, imparcialitat i capacitat, és un gran pas per construir una societat vigorosa i madura. I si això no s’aconsegueix en un dia, s’haurà de fer en dos o en tres, però s’ha d’intentar. Desfer-se de les competències executives del CoNCA de la manera que s’està fent,  és creure que la nostra societat, en aquest cas representada pels professionals de la cultura, no és major d’edat per prendre decisions per ella mateixa i que no ho serà mai.

El manifest presentat pels membres de les Comissions és:

MANIFEST DELS PROFESSIONALS DEL MÓN DE LES ARTS QUE HAN FORMAT PART DE LES COMISSIONS AVALUADORES DEL CONSELL NACIONAL DE LA CULTURA I LES ARTS – Co NCA –

Veiem, escoltem, parlem, ens expressem

Els signants, persones actives en diferents àmbits culturals i artístics d’aquest país, hem format part d’alguna de les comissions avaluadores de projectes de producció, creació i recerca que han rebut ajuts del CoNCA al llarg dels tres anys de la seva existència.

Durant aquest temps hem fet un treball minuciós d’estudi, ponderació i debat, completament lliure de pressions, i ens hem trobat amb uns interlocutors tècnics competents i dedicats. A més de les nostres valoracions se’ns han demanat també opinions i crítiques sobre el procediment que, durant la breu existència de l’organisme, han estat tingudes en consideració, i que dibuixaven un horitzó de millora d’un sistema que allò que necessitava era acumular experiència.

Tenint en compte el coneixement d’altres procediments avaluatoris en institucions públiques autonòmiques i estatals de suport a la cultura, i considerant que algunes declaracions recents posaven en qüestió la solvència i la transparència del procediment de les comissions del CoNCA, i gairebé la nostra integritat professional, volem fer públic que estem orgullosos de la tasca que hem pogut fer durant aquest temps, i que lamentem profundament el més que probable buidat de contingut de la institució per a la qual hem treballat, en el sentit i continuïtat de la qual crèiem i creiem.

Homes i Dones de les comissions avaluadores del Consell Nacional de la Cultura i les Arts Co NCA.

Signen aquest document:

Mercè Alsina i Jódar

Natalia Balseriro

Maite Besora

José Manuel Berenguer

Elena Carmona Sanjúan

David Casacuberta Sevilla

Joan Casas Fuster

Isabel Castellet

Jordi Colomines

Josep Costa

Beth Escudé

Pep Fargas

Jordi Faura

Agustí Fernández

Santiago Fondevila

Mireia Font

Ester Formosa

Xavier Fort

Toni González

Antoni Jové

Lola Lizzi Andrés

Neus Miró

Âlex Mitrani

Mercè Núñez

Ramon Olive Solé

Meritxell Roda

David Santaeulària Serra

Marina Serra

Mercè Saumell Vergés

Guillem Terribas

Margarida Troguet Taull

2 comentarios sobre “Les Comissions d’Avaluació del CoNCA Surten de l’Armari”

Deja una respuesta