La Informació NO és el Problema

information
Information! No problem

Article publicat a la Revista Entreacte (Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya). Núm. 182. Primavera 2013.

La curiositat hauria de ser la principal motivació del ser humà per actuar. Anar més enllà del que és obvi, cap allò atractiu i desconegut, actua com un ressort per avançar. Però, la recerca d’informació no s’acaba a la mateixa comunitat, més enllà esperen moltes de les respostes que, potser a casa, no s’han pogut trobar. Afortunadament, no és del tot complicat conèixer que hi ha més enllà i dominar les eines per esbrinar-ho. Cada dia que passa, aquestes recursos són més accessibles i fàcils d’utilitzar per a una majoria de la població.

Avui, informar-se a escala global està a l’abast de pràcticament tothom. Només cal buscar, preguntar i, a la fi, connectar. Com que en aquesta columna parlo del món i de la cultura escènica, diré que qui vulgui saber sobre les arts escèniques, les arts en viu i les interpretatives en un país o regió d’Europa, només ha de trobar el recurs adequat enmig de les moltes possibilitats que se li ofereixen.

En les arts escèniques, Europa és generosa difonent informació de qui és qui i què és què, en els diferents països. Un clar exemple són els països Nòrdics on hi ha almenys dos centres d’informació per a les arts escèniques a cadascú d’ells; un pel teatre i un altre per la dansa. A més, per exemple a Suècia, hi ha un altre centre d’informació per al circ. També, a Noruega, s’afegeix un altre anomenat “Performing Arts Hub Norway” on, a la manera més contemporània, es barregen totes les disciplines i protagonistes de l’art de l’escena.

Aquests centres d’informació i documentació no només actuen a l’interior del seu país, sinó que, també, operen a nivell internacional, difonent a la resta del món l’actualitat de les arts escèniques del seu país. Sorprèn que països tant petits en població com Suècia, Finlàndia o Noruega, dediquin esforços importants per a que les arts tinguin presència al seu país i a nivell internacional.

La llengua no ha de ser una barrera per a la comunicació cultural. La gran majoria de centres d’informació de les diferents disciplines artístiques disposen d’abundant documentació, bases de dades, calendaris, etc. en anglès. D’aquesta manera, si es vol saber el que passa a Rússia, Polònia o Bèlgica en matèria de teatre, només cal connectar amb la seva web i buscar l’enllaç de la informació en anglès. Tanmateix, si el que es busca és un partner per a un projecte europeu, una subvenció per estudiar la seva dramatúrgia o traduir un text, escoles per ampliar estudis, festivals per promocionar el teu treball o informació sobre un autor en concret per documentar un estudi, només s’ha d’enviar un email. Aquestes organitzacions disposen de personal per ajudar en aquests casos i en d’altres que afectin les arts escèniques dels seus països.

La majoria dels Info-Centres europeus de les arts escèniques es poden trobar agrupats a la “Xarxa Europea de Centres d’Informació i Comunicació de les Arts Escèniques – ENICPA”. La seva adreça d’internet és www.enicpa.info. Sort amb la recerca.

 

Deja una respuesta