Article publicat a la Revista Entreacte (Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya). Núm. 194. Estiu 2016.
No em cansaré mai de recomanar l’assistència a algun dels dos Plenary Meetings de l’IETM que tenen lloc anualment a les ciutats d’Europa. Ara en tenim una bona oportunitat ja que el proper Meeting plenari serà a València, del 3 al 6 de novembre.
L’IETM és una gran xarxa internacional de les arts escèniques. Tot i que fa trenta anys que existeix, està en continua evolució. Així, en la darrera assemblea general de socis a Amsterdam, es va aprovar una nova “missió”. Un canvi important que posa en relleu quin és el paper de les arts escèniques en el turbulent context polític i social que viu Europa. La nova “missió” diu:
IETM advocates for the value of the arts and culture in a changing world and empowers performing arts professionals through access to international connections, knowledge and a dynamic forum for exchange.
La primera frase “IETM defensa el valor de les arts i la cultura” manifesta aproximadament, que defensa, especialment davant poders polítics, econòmics i socials, el reconeixement de les arts i la cultura com a portadores de valors per si mateixes i pels beneficis que generen en altres àrees. També es dedueix que l’IETM no tant sols defensa “el seu sector”, ja que les seves demandes afecten tota la cultura.
“En un món canviant” es refereix a un món i una Europa que ja no són les mateixes, on la diversitat cultural ha substituït la uniformitat, una Europa en perill per les desigualtats, les retallades, els nous feixismes i els populismes. En definitiva, l’IETM considera que els artistes no viuen aïllats sinó que treballen en un món, en una societat, en moviment constant.
Amb tot, l’IETM “apodera els professionals de les arts escèniques”. Una paraula molt de moda apoderarament, tot i que en anglès potser té més sentit. Un sinònim que m’agrada és enfortir. Així, l’IETM enforteix el potencial dels professionals de les arts escèniques “mitjançant l’accés a connexions internacionals”, generant treball en xarxa amb d’altres professionals de qualsevol lloc del món; “l’accés al coneixement”, el component educatiu; “i un fòrum dinàmic d’intercanvi”, un espai que varia de forma en cada cas i que propicia donar i rebre entre els socis i participants. Sens dubte, aquesta és la millor manera d’aprendre, créixer i innovar.