Fer Local i Comunicar Internacional

think-global-act-local

Article publicat a la Revista Entreacte (Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya). Núm. 187. Tardor 2014.

 

De manera habitual, quan proposem els nostres projectes a un entorn local ho fem acompanyats d’un pla de comunicació més o menys estructurat. De la mateixa manera, si volem treballar a l’estranger, cal tenir clars els elements de comunicació que ens aportaran la màxima visibilitat.

Tota persona, empresa o projecte artístic ha de conèixer en profunditat què aporta i què el diferencia dels altres. Conceptes com innovació, transgressió, arrel… poden definir una proposta cultural i artística fins al punt de fer-la única. En el seu dia La Fura dels Baus va ser reconeguda internacionalment perquè oferia alguna cosa que no existia, allò que ells mateixos van batejar llenguatge furero. De la mateixa manera, els Comediants o altres companyies de teatre de carrer van inundar Europa de mediterraneïtat, foc i festa al carrer. Tenien elements diferenciadors clarament definits, adreçats a una audiència que els desconeixia però que estava encuriosida per les novetats.

Trobar els elements diferenciadors a escala internacional es una tasca llarga i a la vegada engrescadora però, certament, molt útil. Cal analitzar el treball propi i l’ estructura, tot sintetitzant en paraules o frases molt curtes els valors que aporta. A més, s’han d’investigar a fons els circuïts internacionals i saber quins son els gustos artístics imperants, la seva activitat cultural, les polítiques culturals, etc. La informació està accessible, només s’ha d’anar a buscar. Després de la recerca, estarem preparats per definir uns missatges clars, breus i engrescadors, amb capacitat d’arribar a la gent d’aquells països o a àrees geogràfiques considerades més apropiades per presentar el treball. En trobar-los tindrem una gran part de la feina feta.

A partir de la definició d’uns missatges clars i diferenciats ja podem fabricar les eines de comunicació oportunes. Les seleccionades -fotos, vídeos, flyers, web, etc.- han d’estar impregnades d’aquests missatges diferenciadors, específics per a l’acció internacional. Les eines que s’utilitzen per comunicar son importants, però ho és més que expressin el que som i el que oferim.

No és contradictori si el nostre treball té un fort component local. Fer local i comunicar internacional són a la base de moltes de les propostes culturals que circulen millor internacionalment. Això si, cal trobar el missatge capaç de definir el projecte a un públic aliè a les nostres especificitats.

 

Deja una respuesta