ELS NOUS NÒMADES DE LA CREACIÓ ESCÈNICA

Artistes en residència

Article publicat a la Revista Entreacte (Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya). Núm. 196. Hivern 2016.

La creixent precarietat del treball dels professionals de les arts escèniques provoca, necessàriament, l’adopció de noves formes de creació, producció i difusió de les obres artístiques. El sistema de creació nòmada en Residències Artístiques arreu d’Europa és un dels nous models que es va imposant, principalment entre els artistes i companyies joves i de curt recorregut. No és un sistema nou, ja que és una tendència consolidada a Europa, que a nosaltres ens agafa una mica per sorpresa i, inexplicablement, amb reticències.

Hi ha una àmplia xarxa de centres de creació escènica i residències artístiques distribuïda de manera regular per la gran majoria de països europeus. Els centres poden ser públics o privats (els segons, en general, depenen d’entitats sense afany de lucre amb forts ajuts públics), específics per a la creació artística o com un servei més d’un centre d’exhibició, teatre, festival, o centre de producció o companyia artística.

Es parla molt de les residències artístiques i, en general, de manera distorsionada. Per a mi (i diria per a la majoria de centres de residència punters a Europa) la residència artística és un espai per a la creació on s’ofereix als residents les competències necessàries perquè el seu treball pugui créixer. Una residència no és cedir un espai i que una companyia pugui assajar gratuïtament; en una residència hi ha d’haver equips especialitzats en alguna àrea (dramatúrgica, moviment, construcció escenogràfica, música, enregistraments de vídeo, administració, difusió …..) que ajudin a complementar i a millorar la labor de la companyia. Desenvolupar un projecte de creació passant per dues o tres residències en diferents ciutats d’Europa és habitual i no hauria de sorprendre ningú.

Crear de manera nòmada a Europa té altres beneficis: permet explorar i establir-se als circuits de difusió que el centre de residència ja té, obrir vies a la coproducció, i, per damunt de tot, és la manera d’adquirir coneixement i noves pràctiques contrastades en altres llocs del món.

Per obtenir informació d’oportunitats de residències, us podeu subscriure al butlletí On The Move i visitar de manera habitual el seu portal http://www.on-the-move.org/ i, també, els portals http://www.transartists.org/ i http://www.resartis.org/es/, on a més es pot obtenir informació d’ajuts i beques d’origen públic i de fundacions internacionals.

Deja una respuesta